Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Predsjednik Agius održao uvodni govor na predstavljanju projekta „Usmena istorija MKSJ“

apr 4, 2022 | Novosti

Dana 4. aprila 2022, sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) održao je uvodni govor na događaju organizovanom od strane Sense Centra za tranzicijsku pravduCentra za postkonfliktna istraživanjaInformativnog centra o MKSJ grada Sarajeva i Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) povodom obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva i početka rata u BiH.

Predsjednik je govorio na predstavljanju projekta Sense Centra za tranzicijsku pravdu „Usmena istorija MKSJ“, koji se dijelom temelji na sudskoj arhivskoj građi MKSJ-a i Mehanizma. Promocija je održana u sarajevskoj Vijećnici.

Predsjednik Agius je čestitao Sense Centru na njihovom izuzetnom dostignuću, napominjući da projekat „Usmena istorija MKSJ-a“ predstavlja važan istorijski zapis o iskustvima i naporima zaposlenih u MKSJ-u tokom odlučnog traganja za pravdom za žrtve sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Pored predsjednika Agiusa, na promociji su govorili i Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnice grada Sarajeva za Informativni centar, bivši gradonačelnik grada Sarajeva i član ratnog Predsjedništva BIH, kao i direktor SENSE Centra Mirko Klarin i saradnik SENSE Centra Miralem Smajlović.