Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

U Vijećnici otvorena izložba “1425 dana” Galiba Lihića: Svakodnevna borba za opstanak tokom opsade

apr 4, 2024 | Novosti

4. aprila 2024. godine, postavljena je izložba 20 slika u tehnici akrila na platnu, na štafelajima u svečanom salonu Vijećnice s početkom u 14.00 sati. Postavka obrađuje temu opsade grada Sarajeva, te govori o načinu preživljavanja ljudi u tom vremenu. Djela su rađena prema motivima fotografija ratnih reportera koji su kroz svoje objektive slali istinu o dešavanjima.

Na otvaranju izložbe u Vijećnici prisutnima se obratila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Izložba bh. umjetnika prema riječima gradonačelnice “poput pravog muzeja sjećanja prikazuje dane herojstva građana Sarajeva tokom opsade, njihove svakodnevne borbe za opstanak, njihove tuge i patnje, rane i boli, kao i svakodnevne male životne radosti”.

“Nikada kao tada nije bilo toliko ljudskosti, saosjećanja i solidarnosti u ovom gradu”, istaknula je Karić.

Nakon izložbe je premijerno prikazan dokumentarni film Djeca Sarajeva rađen u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, Pinc medije i predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece, Fikreta Grabovice  a u kooprodukciji Memorijalnog centra Sarajevo.

Otvorenju izložbe pored Karić prisustvovao je i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je stigao s unukom, Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva,  majke Srebrenice Munira Subašić te načelnik Općine Novo Sarajevo, Dr. Hasan Tanović. Izložbu je u cjelosti podržala Općina Novo Sarajevo koja već kontinuirano podržava događaje koje organizira Informativni centar Sarajevo koji djeluje u sklopu Grada Sarajeva.

Gostovanja dostupna na:

https://www.youtube.com/watch?v=XblPziPZtTg

https://www.youtube.com/watch?v=6Z-EccsKTpQ