Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Sarajevsku Vijećnicu i Informativni centar Sarajevo posjetili učenici gimnazije iz Tokija

aug 4, 2023 | Novosti

Vijećnicu i Informativni centar o MKSJ danas su posjetili učenici jedne od najrespektabilnijih gimnazija iz Tokija, Kaichi Nihonbashi Gakuen (KNG), u sklopu projekta razmjene učenika sa sarajevskom Trećom gimnazijom.

Gosti iz Japana su se upoznali sa historijom jednog od simbola bosanskohercegovačke prijestolnice, aktivnostima i radom Informativnog centra, a dobrodošlicu im je u ulozi domaćina poželjela gradonačelnica Benjamina Karić.

Predstavljen im je mandat, djelokrug i buduće aktivnosti Centra, te upriličena posjeta biblioteci i stalnoj muzejskoj postavci Informativnog centra: “Naslijeđe Tribunala kroz presude MKSJ/MICT” koju čini i originalna sudnica dopremljena iz Haga 2018. godine.

Programom pomenutog interaktivnog učenja predviđene su mnogobrojne radionice, upoznavanje sa osnovama bosanskog jezika, posjete kompanijama, institucijama i bh. znamenitostima.

Lijepa vijest je da će učenici Treće gimnazije u oktobru ići u Japan, te imati priliku učestvovati na Festivalu kultura srednjih škola.