Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Premijera dokumentarnog filma ,,Agresija na istinu” autora Avde Huseinovića upriličena u Vijećnici

feb 5, 2024 | Novosti

Pred velikim odzivom predstavnika svih nivoa vlasti, diplomatskog kora, udruženja boraca i žrtava rata, te predstavnika vjerskih zajednica, u sarajevskoj Vijećnici premijerno je prikazan film “Agresija na istinu“ autora Avde Huseinovića.

,,Već decenijama se odgovornost za masakr na pijaci Markale negira i lažira, a zločinci se pokušavaju predstaviti kao žrtve.  U filmu otkrivam na koji način su Vlada Republike Srpske i Srbija milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica, za koje postoje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova”, izjavio je u svom obraćanju Huseinović.

,,Film ”Agresija na istinu” je zasnovan na utvrđenim historijskim i dokumentovanim činjenicama pomoću koih su rasvijetljeni zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije. Borba za istinom i pravdom je iscrpna i dugotrajna ali dosežna. Istina i pravda su razlog za multietničku BiH, onakva kakva je uvijek bila, ponos svih nas i istinski susret različitih civilizacija koje Evropu i danas čine posebnom” naglasila je gradonačelnica Sarajeva u svom obraćanju.

Večerašnja premijera realizovana je uz generalno pokroviteljstvo Grada Sarajeva i Informativnog centra Sarajevo, te je pred svim prisutnim gradonačelnica Benjamina Karić uručila autoru filma zahvalnicu za doprinos očuvanja kulture sjećanja i dokumentacije historijskih relevantnih činjenica koje su ključne za izgradnju održivog mira i vladavine prava.

Premijeri filma prisustvovali su, između ostalih, i načelnici općina Stari Grad i Novo Sarajevo Irfan Čengić i Hasan Tanović, koji su također podržali realizaciju filma rađenog u produkciji Udruženja Pravda.