Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Ministar za evropske poslove Češke Republike, Martin Dvořák u prisutvu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić obišao Informativni centar Sarajevo

jan 25, 2024 | Novosti

„Sarajevo kao glavni grad nastavlja domaćinski da dočekuje istinske prijatelje Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji“, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić, ugostivši ministra za evropske poslove Češke Republike, Martin Dvořáka.

Nakon susreta u Vijećnici koju je projektovao „Čeh rodom, Sarajlija izborom“, legendarni Karlo Paržik, ministar i gradonačelnica su obišli sarajevsku Vijećnicu i Informativni centar Sarajevo. U razgovoru sa ministrom za evropske poslove Češke Republike, gospodinom Dvořákom, gradonačelnica je istakla važnost postojanja Informativnog centra Sarajevo prvog i jedinog u regiji. Centar je mjesto susreta studenata i mladih generacija. Centar omogućava usvajanje znanja kroz interdisciplinarni pristup i praktičan rad, gdje se studenti mogu  dodatno educirati i pobliže upoznati historiju svoje domovine, kroz online pristup arhivama Haškog tribunala i korištenja bogatog knjižnog fonda koji sadrži knjige medjunarodnog humanitarnog i krivičnog prava, razne anale i publikacije, koje su smještene u biblioteci Centra  opremljene sa čitaonom.

„Češka je bila i ostaje naša važna i velika podrška. Hvala ministru Dvořáku na posjeti i toj potvrdi“, kazala je Karić.