Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Izložba u Vijćnici “Između strahova i nade”

jul 6, 2023 | Novosti

Preuzeto sa: www.sarajevo.ba

Večeras je u auli Vijećnice otvorena izložba pod nazivom ,,Između strahova i nade” francuskog dokumentarnog fotografa, Fabrice Dekonincka.

Svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić, visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, direktor Galerije 11/08/95, Tarik Samarah, te predstavnici J.U. MESS Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović Čardaković.

“Večeras smo se okupili da obilježimo 28. godišnjicu od genocida u Srebrenici, da odamo pijetet žrtvama ovog stravičnog zločina, ali i da podržimo majke Srebrenice u njihovoj neumornoj borbi za istinu i pravdu koja još uvijek traje”, istakla je dogradonačelnica Margetić.

Autor izložbe Deckonick neumorno istražuje sama mjesta na kojima su zločini počinjeni, mjesta zatočenja i pogubljenja.

,,Moj rad ima za cilj da dokaže, kroz fotografiju, realnost genocida izvan statistike i da zabilježi uticaj na lokalno stanovništvo Srebrenice. Ovim fotografijama ne želim samo da odam počast žrtvama, već i da pokažem da je ovo dio naše zajedničke evropske historije i da se kao takav ne može izbrisati“, kazao je Fabrice Dekoninck.

Posjetioci u Vijećnici će moći pogledati 32 fotografije do 11. jula, a od 12. jula izložba ,,Između strahova i nade” nastavlja svoj put u Memorijalni centar Potočari.

Izložba se realizira u partnerstvu Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu Jovan Divjak, JP “Sarajevo” i J.U. MESS.