Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozdravila učesnike 18. Internacionalne ljetne škole Mladi i naslijeđe (ISSYH)

jul 27, 2023 | Novosti

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Vijećnici pozdravila učesnike 18. Internacionalne ljetne škole Mladi i naslijeđe (ISSYH) koja će se u naredne dvije sedmice realizirati u Sarajevu, Mostaru i Stocu.

„Vjerujem da ćete kroz putovanje Sarajevom upoznati prebogatu riznicu naše historijsko-graditeljske baštine. Skoro svaka građevina je nacionalni spomenik, naši jedinstveni arhitektonski dragulji i simboli duhovne vitalnosti Sarajeva i BiH“, kazala je gradonačelnica.

Karić je istakla da su Vijećnica, Olimpijski muzej, Bistrička stanica, Trebevićka žičara i mnogi drugi reprezenti naše baštine, koji su tokom agresije i opsade Sarajeva prošli sve oblike fašizma i urbicida, potvrda dostojanstva i nesalomljivog duha ovog grada i zemlje.

Učesnici škole, njih 30, su magistranti, doktoranti i mladi eksperti iz BiH, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Sirije, Palestine, Omana, Bahreina, Kosova i Jordana.

Kroz obrazovne i praktične radionice, kao i terenske posjete, imat će priliku da uče jedni od drugih i jačaju globalnu solidarnost i razumijevanje značaja očuvanja kulturne baštine.

S tim u vezi, učesnici su prisustvovali predavanju o medjunarodnom krivičnom i humanitarnom pravu, i stekli nova znanja o radu i mandatu MKSJ/MICT-a, kao i Informativnog centra Sarajevo. Kada govorimo o razvoju humanitarnog prava, bitno je istaći činjenicu  da su Statutom MKSJ-a obuhvaćeni i zločini koji se odnose na kulturne i verske objekte, te predstavljaju važan novi element u međunarodnim pravnim aktima. Međutim, još veći doprinos kažnjavanju zločina nad kulturnom baštinom MKSJ je dao svojim optužnicama i presudama koje su označile prekretnicu na tom području. Iz predmeta u predmet i iz presude u presudu utvrđivano je da uništavanje objekata koji simbolišu identitet  određene grupe, izvršeno u okviru  kampanje etničkog čišćenja, predstavlja jedan od pojavnih oblika progona i zločin protiv čovečnosti.

Ove godine ISSYH se odvija u partnerstvu sa Cambridge University, ICCROM, Rim i UNESCO ARC-WH centrom druge kategorije u Bahreinu.