Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Građani u Sarajevu pratili usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Mladi širom Evrope, širom svijeta će učiti o genocidu

maj 23, 2024 | Novosti

Mlade generacije širom Europe i svijeta će učiti o genocidu u Srebrenici, znanjem i obrazovanjem se boriti protiv svega onoga zlog što je donijelo genocid, poručeno je danas iz Vijećnice gdje je praćena sjednica iz Generalne skupštine na kojoj je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih. U Vijećnici je organizovano javno praćenje sjednice iz New Yorka, koje je pratila i gradonačelnica Benjamina Karić.

U izjavi za Anadolu Karić je citirala latinsku poslovicu koja kaže: „Neka bude pravda, makar propao svijet“.

„Ovo je historijska odluka i za naš grad, i za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali ovo je prije svega važno za sve mlade generacije koje dolaze. Mlade generacije koje će znanjem, obrazovanjem, da se bore protiv svega onoga zlog što je donijelo genocid, što je donijelo opsadu, što je donijelo agresiju na Bosnu i Hercegovinu. To je za mene bit i ono najvažnije usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici. Mladi širom Evrope, širom svijeta će učiti o genocidu, sve sa jednim ciljem, kako se nikada ništa slično ne ponavljalo”, kazala je Karić.

Sarajlija Galib Lihić također je bio danas u Vijećnici, a smatra kako je usvojena rezolucija važna prvenstveno zbog kulture sjećanja.

Dodao je kako Srbija, misleći na zvaničnike te zemlje, pravi grešku što u cijelu ovu priču uvlači narod Srbije.

„Da je Srbija rekla ‘mi ćemo biti kosponzor ovoga’, a ne da povuče za sobom sam narod, jer nije srpski narod genocidan narod, nego su pojedinci počinili taj genocid, a sada i njihovi predstavnici vuku da budu svi. Ja imam puno prijatelja Srba s kojima sjedim, pričam, međutim ovi predstavnici ih sve stavljaju jedan koš, to nije tačno“, podvukao je Lihić.

Naglasio je kako je Srbija trebala podržati Rezoluciju o Srebrenici, a ne da budu protiv, i tako napraviti istinsku katarzu i sa srpskog naroda skinuti taj neki teret genocida.

Sjednicu Generalne skupštine danas su svom sjedištu u Sarajevu pratile i članice Udruženja “Majke Srebrenice”.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Većina zemalja članica UN-a ovim je odlučila da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan, tekst preuzet sa AnadoluAgency