Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

dogradonacelnik Avdić na izložbi fotografija dokumenata Umjetnici Sarajeva za slobodnu BIH i dokumentarni film Izlozba 92

apr 5, 2024 | Novosti

U sklopu obilježavanja Dana početka opsade Sarajeva danas je u Vijećnici predstavljena javnosti dokumentarna izložba fotografija ,,Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH 1992-1995” i dokumentarni film ,,Izložba 92”

Riječ je o prvoj kolektivnoj izložbi i dokumentarnom filmu, koji autentično svjedoči o ovom izuzetnom likovnom događaju, nastali u prvoj godini opkoljenog Sarajeva.

„Ova fascinantna priča umjetnika koji su u tom trenutku djelovali u Sarajevu, bila je svojevsrni antiratni krik o patnji i stradanju jednog evropskog grada, istovremeno poziv svijetu na mir i slobodu”, kazao je u svom prigodnom obraćanju zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić.

Istakao je da izložba zajedno sa filmom predstavlja živi spomenik hrabrosti, nepokolebljivom duhu i kreativnosti naših umjetnika i u najtežim vremenima.

„Danas, 32 godine kasnije, podsjeća i opominje na značaj kulture sjećanja i njegovanje iste“, naglasio je Avdić te iskazao zahvalnost i priznanje likovnim umjetnicima okupljenih oko ovog projekta, sa autorima izložbe i filma, Mirsadom Baljić i Jasminom Durakovićem.

Ovom prilikom Mirsada Baljić je gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i dogradonačelnici Milana Anni Scavuzzo, koje su prisustvovale ovom događaju, uručila Monografiju Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH.

Projekat je nastao u okviru Umjetničke čete Regionalnog štaba TO Sarajeva, kasnije Prvog korpusa ABiH. Izložba je otvorena u ratnom vihoru 1992. u Kamernom teatru 55, a svoje međunarodno predstavljanje imala je 1994. godine u Modernoj galeriji Ljubljana.