Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Delegacija iz Njemačke upriličila posjetu Informativnom centru o MKSJ/MRMKS Sarajevo

sep 19, 2022 | Novosti

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić primila je danas u Vijećnici višečlanu delegaciju iz Njemačke koju je predvodio predsjednik Asocijacije bavarskih gradova, Peter Braun.

U sklopu službene posjete Gradu Sarajevu, višečlana delegacija iz Njemačke obišla je muzejsku postavku Informativnog centra: ,,Predstavljanje rada i doprinosa MKSJ/MRMKS-a’’, koja je od 2018. godine otvorena u prostorijama sarajevske Vijećnice za posjetioce, studente, istraživače, profesore, turiste. Pomenuta izložba je neophodan sadržaj koji dopunjuje postavku autentične sudnice MKSJ-a koja je dopremljena u sarajevsku Vijećnicu kako bi se sačuvala nasljeđe prvih dostignuća na putu prema međunarodnoj pravdi i krivičnoj odgovornosti još od Drugog svjetskog rata.

Njemačka je zemlja koja je pomagala građanima Sarajeva tokom agresije i čija podrška nije izostala u godinama nakon rata. S tim u vezi, Fondacija Konrad Adenuaer Stiftung iz Njemačke sa sjedištem u BIH, na čelu sa direktorom Sven Petkeom  podržala je izgradnju i otvaranje memorijalnog kompleksa koji djeluje unutar Grada Sarajeva i koji je neophodan segment u izgradnji pomirenja.