Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Članovi 8. CIVINET Foruma u posjeti Vijećnici i Informativnom centru Sarajevo

okt 13, 2023 | Novosti

8. CIVINET Forum u organizaciji ODRAZ-a, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva održan je u periodu 12.-13.10.2023. godine na temu ,,Održiva mobilnost u gradovima.”

U sklopu dvodnevnog programa gosti su obišli impozantni prostor sarajevske Vijećnice i  Informativni centar Sarajevo. Tokom posjete gostima je predstavljen historijat nastanka, i obilazak sarajevske Vijećnice kao i mandat, rad i djelovanje prvog Informativnog centra o MKSJ/MICT Sarajevo u Regionu.
 
Istog dana gosti su nastavili  sa terenskim obilascima kao primjerima dobre prakse održive mobilnosti u Sarajevu –  vozili  se novom željezničkom prigradskom linijom Visoko – Sarajevo, posjetili trolejbuski depo i pogledali nove trolejbuse i novoizgrađenu biciklističku infrastrukturu, posjetili “Ostrvo mobilnosti” i vozili se Sarajevskom žičarom, obnovljenom prije pet godina.
 
Konferencijski dio programa bio je fokusiran na klimatski neutralne gradove i razmjenu iskustava među gradovima mreže CIVINET koji sudjeluju u Misiji EU-a “100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” – #Sarajevo, #Ljubljana, #Zagreb i #Velenje.
Sve prisutne pozdravio je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, Luka Korlaet iz Grada Zagreba (grad koordinator Mreže) te Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a (Tajništvo mreže).