Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

32 godine od početka opsade: U Štrosmajerovoj ulici postavljena instalacija ‘Think Freedom 1425’

apr 4, 2024 | Novosti

Povodom obilježavanja Dana opsade Sarajeva,  ‘Think Freedom 1425’ predstavlja poruke mira i slobode mladih ljudi i kreativnost novih generacija Sarajeva. Uz podršku Grada Sarajeva u suradnji sa Informativnim centrom Sarajevo, Muzičkom Akademijom, Super AR horom, Školom glume CKM-a, Pop Rock školom i Manifesto Galerijom upriličena je umjetnička instalacija i performans u Štorsmajerovoj ulici.

Instalacija predstavlja simbol koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva, i šalje snažnu poruku o putu ka slobodi koji je grad prošao tokom 1425 dana opsade. Svaka poruka nosi sa sobom dio historije i borbe građana Sarajeva za slobodu, s pogledom ka boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Istovremeno ona je i nadahnuće mladim ljudima da razmišljaju pozitivno i da budu dio savremene umjetničke scene.

Instalacija umjetničkih ptica sve nas povezuje zajedno u mirovnoj misiji, podsjećajući nas da ne smijemo zaboraviti građane Sarajeva koji su proveli teške ratne trenutke iščekujući prestanak rata, u borbi i nadi za slobodom”, istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon 7. aprila, do kada će biti predstavljena u Sarajevu, instalacija nastavlja svoje putovanje u ostale evropske zemlje.