Vijesti Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić je u Vijećnici pozdravio učesnike 19. Internacionalne ljetne škole Mladi i naslijeđe (ISSYH) koja će se do 10. augusta realizirati u Sarajevu, Mostaru i Stocu

jul 25, 2024 | Novosti

„Vjerujem da ćete kroz putovanje Sarajevom, Mostarom i Stocem upoznati bogatu riznicu naše historijsko-graditeljske baštine. Skoro svaka građevina je nacionalni spomenik, naši jedinstveni arhitektonski dragulji i simboli duhovne vitalnosti ovih gradova i BiH“, kazao je dogradonačelnik Sarajeva.

Među njima i sarajevska Vijećnica, arhitektonsko i historijsko obilježje glavnog grada BiH, koje je prošlo i preživjelo sve oblike fašizma i urbicida tokom agresije opsade Sarajeva:

„Ove godine obilježili smo desetljeće od otvorenja ovog obnovljenog simbola duhovnog otpora i vitalnosti Sarajki i Sarajlija“, kazao je Avdić.

Učesnici škole, njih 30, magistranti, doktoranti i mladi eksperti iz cijeloga svijeta, kroz obrazovne i praktične radionice, kao i terenske posjete, imat će priliku da uče jedni od drugih i jačaju globalnu solidarnost i razumijevanje značaja očuvanja kulturne baštine.

Međunarodni forum Bosna je organizator Ljetne škole u partnerstvu sa Internacionalnim centrom za konzervaciju i restauraciju kulturnog naslijeđa (ICCROM) sa sjedištem u Rimu, Cambridge University, UNESCO Katedrom za održivo upravljanje naslijeđem i kulturni turizam na Njemačkom tehničkom univerzitetu u Muskatu i Arapskim regionalnim centrom za svjetsko naslijeđe u Bahreinu.

Posjeta je završena obilaskom Informativnog centra Sarajevo sa fokusom na povrede humanitarnog prava. Činjenica da su Statutom MKSJ/MRMKS-a obuhvaćeni i zločini koji se odnose na kulturne i vjerske objekte predstavlja važan novi element u međunarodnim pravnim aktima. Međutim, još veći doprinos kažnjavanju zločina nad kulturnom baštinom MKSJ je dao svojim optužnicama i presudama koje su označile prekretnicu na tom području. Iz predmeta u predmet i iz presude u presudu utvrđivano je da uništavanje objekata koji simbolišu identitet  određene grupe, izvršeno u okviru  kampanje etničkog čišćenja, predstavlja jedan od pojavnih oblika progona i zločin protiv čovečnosti.